Z KUŞAĞI MUTLUYSA BAŞARILI OLABİLİR

Gazetevatan.com – Pazar Vatan – Füsun Saka | 29 Temmuz 2018 Pazar

Türkiye’nin yaşayan 5 kuşağının çarpıcı yönlerini aile hikayeleriyle harmanlayarak anlatan kuşak araştırmacısı Evrim Kuran’la ilk kitabı ve kuşaklar arası farkları konuştuk.

Türkiye’de kuşak araştırmacısı olarak uzun yıllardır çalışmalar yapıyorsunuz. Öncelikle son çalışmanız 5 kuşak üzerinden gidersek; Bu 5 kuşağı bize tanımlayıp detayları ile anlatır mısınız?

Türkiye Cumhuriyeti’nin 95 yıllık varoluşu, jenerasyonel sistem döngüsüne belirgin biçimde oturuyor. Türkiye’nin bugün yaşayan 5 kuşağı Sessiz Kuşak, Bebek Bombardımanı Kuşağı, X, Y Kuşağı ve Z Kuşağı. Cumhuriyetin ilk nesli olan Sessiz Kuşak (1927 – 1945), iki dünya savaşı arası doğmuş, dünyanın buhranına tanık olmuş kuşak. Bu tanıklıktır onlara, hem yurtta hem cihanda “sessiz” denmesinin sebebi; çünkü zor zamanların çok çalışması gereken çocuklarıdır onlar; çocuk olmaya pek de zamanı olmayanlardır… Geleneklerine bağlıdır; istikrar diğer adlarıdır. Çalışma yaşamına sıkı çalışmayı, sadakati, saygıyı yerleştirmiş olan kuşaktır.

Kalabalık ailelerin son temsilcisi kuşak

Bebek Bombardımanı Kuşağı’nın(1945-1964), dünya nüfusunun yüzde 14’ünü Türkiye nüfusunun yüzde 15’ini oluşturur. Kuşaklar teorisine göre rasyonel aklı, düşünmeyi temsil ettiğine inanılan Bebek Bombardımanı Kuşağı’na verilen bir diğer isim daha var ki, kuşağın çocukluğunu da yetişkinliğini de pek iyi tanımlıyor: Sandviç Kuşak. Önce çocuklarına daha sonra ise anne ve babalarına bakan bu kuşak kalabalık ailelerin belki de son temsilcisi.

Ve belki de bu özelliklerinden dolayı, kendilerinden olmayan kuşaklarla da en iyi anlaşan jenerasyon. Bir başka deyişle, benzerleriyle bir arada olmamaya idmanlılar.

Devamı İçin Tıklayınız